Ma megbuktam a forgalmi vizsgámon, és megettem egy hatalmas marcipánt. Ez a két dolog ráébresztett életem egyik legnagyobb igazságára. A marcipánt a vizsga utánra tartogattam, hogy megjutalmazzam magam, ha sikerült a megmérettetés. Mivel nem sikerült, a marcipán elvesztette a varázsát. Nem jutalom volt, csupán egy jutalomnak szánt, maradék marcipán darab. Tanulság: ha van egy marcipánod edd meg a forgalmi vizsga előtt, és ha sikerült a vizsga vegyél magadnak még egy marcipánt!

Ma a műfaji sajátosságokon törtem a fejem. Regényt írok. De milyen regényt? Valami tini-krimit, ami besorolhatatlan műfaj számomra. Mindenki azonnal Tolkienre, vagy Harry Potter kalandjaira asszociál, néhányan Stephenie Meyer vámpír románcára. Sajnos mindegyik tippet el kell hárítanom. Ugyanis egyiküket sem tanulmányoztam behatóan. Ahhoz, hogy megismerd azokat, akiket szívem mélyéből tisztelek és példaképnek tartok, kicsit vissza kell utaznunk az időben.

Nem tudnám biztosan kijelenteni, hogy mely írók befolyásolnak a legjobban, ma mégis kiemelnék egyet közülük.

P.G. Wodehouse minden idők legjobbja számomra. Ő az angol klasszikus komédia egyik legzseniálisabb képviselője. Bájosan, intelligensen, humorosan és csipetnyit iróniával fűszerezve ír az 1920-30-as évek, angol úri világáról. Könnyed fecsegés, szerelmi kalamajkák, tréfás nagybácsik, szigorú nagynénik és méltóságteljes komornyikok övezik a humorista életművét.

Szeretem a valótlan és elragadó szereplőit, a modernitásba átkerülő lordok és lady-k életéről szóló meséket, és a kifinomult szóhasználatát. Nem bulvár, nem langyos, nem bugyuta. P.G.Wodehouse finoman táncolt végig a könnyedség és a klasszikus irodalom határán, megteremtve ezzel azt a stílust, amelyet szeretnék minél jobban a magaménak tudni. Szeretném, ha egy napon felérhetnék az ő stílusához. És, amíg el nem jön az a nap, bőszen tanulok tőle, minden kötet elolvasása közben.

Ha szeretnél tőle olvasni ezeket a könyveket ajánlom:

  • Forduljon Psmithez
  • A jókedvű jótevő
  • Nászidőszak
  • Bravó Jeeves!
  • A nénikém nem talpig úrinő
  • Pelikán Blandigsben.

Moira C. xox