Sötétkékre festettem a körmöm. Tudom, hogy ez nem nagy szám, mert már milliószor volt ilyen színű, de a mostani alkalommal ez különleges sötétkék. Amikor ideges vagyok mindig rágom a körmöm. Általános iskolában kezdődött ez a rossz szokás, aztán mikor végre kikerültem a solymári általános iskola átkos falai közül, abbahagytam. Azóta hol elkezdem, hol abbahagyom. Mostanában megint stresszes időszakom volt, így ismét elkezdtem.

Szóval miért különleges ez a sötétkék körömlakk? Mert, mindig ösztönösen sötétkékre festem a körmöm, amikor abbahagyom a körömrágást. Valamiért az annyira gusztustalanul sötét szín, hogy nincs kedvem hozzányúlni. De csak most jöttem rá, hogy ez a leszokás védjegye! A sötét körömlakk! Szóval ez a kék különleges kék, a szabadság színe!

Írni is abban a kínzókamrában (értsd: a solymári általános iskola) kezdtem el. Egy belső erő arra ösztökélt, hogy elmeneküljek a sok szemétkedő gyerek közül a saját világomba. Rengeteg verset írtam akkoriban, történeteket találtam ki. A mai napig megvannak a gyerekes ákombákomokkal írt meséim. Ültem egyedül a padban és írtam arról a világról, ahol éppen lenni szerettem volna. És működött! Az írás működik, és a saját világ kreálása is! Persze nem old meg semmit, de segít átvészelni. Én átvészeltem, és amikor megmenekültem a kezemben volt valami több is, mint a szabadságom. Az írott szó, a fantázia hatalma!

Ma a Zöld Házzal álmodtam. Nyugodt szombati nap volt. A késő őszi nap pedig már lemenőben járt. Sétáltam a házban, benyitottam a szobákba, láttam ahogyan Annabella Lasagne-t süt a konyhában. A konyha közepén állt a nagy tölgyfapult, rogyásig megrakva almával. Arrébb a mosogatónál két üres tejespohár várta, hogy elmosogassák. Mariella az ágyában olvasta az Anna Kareninát, Martin pedig a kertben nyúzta a patchwork színű macskát, és a sálját húzogatta, mert Annabella túlzottan megszorította amikor ráadta. Valahonnan a nappaliból szólt a Dear John zenéje, a napfény pedig álmosan aranyszínűre színezte az üvegházat. Azt hiszem ilyen az igazi otthon...

Moira C. xox