Ittatok már Bedouin teát? Eszméletlen fűszeres, kardamomos ízvilág, kalandos sivatagi utazás egy kávézó közepén. Mámorítóan finom! Hallottatok már rabbit héberül felolvasni a Dohány utcai zsinagógában? Láttatok már Tóra tekercset? Kóstoltatok már igazi izraeli kávét? A tegnapi napom a keleti kultúra jegyében telt, az egyik legjobb barátnőmmel az Izraeli Kulturális Intézetben.

Világéletemben elvarázsolt a zsidó kultúra. A szokásaik, a nyelvük, a kinézetük, az ételeik ízvilága, a zene és a tánc. Bár manapság az emberek nem merik ezt az érzést hangoztatni, én mégis bevallom nektek: nagyon szeretem őket! Szeretem a zsidóságban, hogy ősi és mégis új. Kapcsolódik az én életemhez is, és alapjaiban megváltoztatta a jövőmet ez a maroknyi kis nép.

Sokan megkérdezik, hogy a nyakamban mi az a kis medál, amit hordok? Így néz ki:

A szimbólum jelentése chai (l'chaim), azaz élet héberül. Amikor pedig erre sokan felhúzzák a szemöldöküket, hogy hogyan hordhatok keresztényként kereszt helyett chai-t, csak nevetni szoktam. Nekem szimpatikusabb az életre emlékeznem, mint a kínzóeszközre, ahol ezreket kivégeztek már. Számomra a kereszténység lényege is az élet, és nem a halál.

A medálomat egy nagyon régi zsinagógában vettem Krakków-ban, Lengyelországban. Onnan lehet tudni, hogy régi zsinagóga volt, hogy még körkörös építésű épület volt. Középen volt a Tóra olvasó asztal egy emelvényen, az emberek pedig körbeállták a rabbit. Az új építésű zsinagógák már asszimiláltabbak, és a keresztény templomok kialakításához hasonlítanak. Azaz elöl van a felolvasó, mögötte az emberek.

Felül a régi építés, alul az új.

A medál láncát pedig egy kedves barátnőmtől kaptam. (A rajta lévő repcsis medált sajnos elvesztettem...). Sokan kiskutyának, lónak, elefántnak vagy zsiráfnak nézik a chai-t, amin szintén jókat szórakozom. Legalább, akik most olvassátok a blogomat, tudni fogjátok, hogy mi is ez valójában!

A regényemben Mariella nyakában is egy ilyen medál lesz. Ha jól megnézitek a rajzát (kék hajú lány) ti is láthatjátok. Persze története is lesz, hogy miért hordja, vagy inkább kiért hordja. Nem sokat fog róla beszélni a regényben, mivel ez egy mese, de egy beszélgetés alkalmával elmondja Jázminnak az okát. Egy fiútól kapta még kisebb korában, mielőtt az kivándorolt a szüleivel Izráelbe. Ez a medál volt a kettőjük között a kapocs, hogy örökre barátok maradnak, amíg élnek.

Az Élet barátságot jelent, hűséget, szeretetet és békességet. Én szeretem az Életet, szeressétek ti is!

Moira C. xox