Almás pite egy csipetnyi fahéjjal és szerecsendióval, utazás, barátok, őszinte nevetés. Erre számítok a hétvégén. Alig várom, hogy becsomagoljak és Kecel felé vegyem az irányt! Ez az alföldi kisváros nagyon a szívemhez nőtt, hiszen rengeteg kedves barátom ott él. Maga a város is aranyos, hiszen tele van szökőkutakkal, a legmagasabb pontja nagyjából 10 centi magas, a hamburger óriási és finom, és mindenki kilométeres sétákkal közelíti meg a barátai házát. Nem mellesleg megemlítem, hogy a szomszédos város (Kiskőrös) Petőfi Sándor szülőhelye, akinek a házát minden évben fanatikusan megsimogatom. A költőt magát nem értékelem annyira, de sznobizmusom átlendít ezen az apró bökkenőn.

A magam által kitűzött határidő máris elkezdte szorongatni a torkomat. Annyira kényszerítően hat rám a két hónapos cél, hogy elkezdtem ismét a vázlatokkal foglalkozni. Mivel krimis érzetet akarok kelteni az olvasóimban (a regény arról szól, hogy Mariella kutat a rejtélyesen eltűnt szülei után), ki kell találnom az elejtett aprócska jeleket, melyekből összeáll a "bűntény" egésze.

A krimi koronázatlan királynője köztudottan, a 120 éve született, Agatha Christie. Bár sokan ponyvának titulálják a műveit (melyek tény, hogy szépirodalmilag nem kiemelkedő alkotások), mégis a mai napig a legtöbb példányszámban eladott írók között van számon tartva, karöltve Shakespeare-vel, és a Bibliával. A zseniális bűntény-elme több, mint 80 kötettel gazdagította a krimi rajongóinak könyvtárát, valamint több színdarabbal is, melyeket a mai napig (szintén rekordot döntve) játszanak Londonban.


Munkásságában karaktercentrikusan gondolkozott, és olyan figurákat alkotott meg, mint Miss Marple, Hastings kapitány vagy Moniseur Poirot. A művei sokszor életrajzi ihletettségűek, többször részt vett régészeti ásatásokon, háromszor volt férjnél, ápolónőként dolgozott a második világháborúban, egyszer pedig ő maga is rejtélyesen eltűnt több napra egy idegösszeomlást követően.

Ha szeretnél tőle igazán jó könyveket olvasni, elsőre ezeket ajánlom:

  • A tíz kicsi néger
  • Miért nem szóltak Evansnak?
  • Halál a Níluson
  • Balhüvelykem bizsereg
  • Egérfogó
  • Az ABC gyilkosságok
  • Ferde ház

 

Moira C. xox