Ha valaha mondtam azt, hogy sok a dolgom és fáradt vagyok, az semmiség volt ahhoz képest, amivel mostanában találkozom. A jó hírek azonban nem váratnak magukra. Végre van munkám, és felvettek a University of Sheffield újságírás-orosz szakára! Szeptembertől irány Nagy-Britannia!

Szerettek más emberek házába belelátni? Bevallom, hogy én ház rajongó vagyok. Nem véletlenül áll a Zöld Ház a regényem középpontjában. A történeteim gyakran családi házak körül forognak, ahova bekukkanthatunk, ha kedvünk tartja. Számomra egy ház megtestesít egy egész életet, vagy generációk életét. Meséket, álmokat, legendákat. A berendezés, az elrendezés, a hangulat a tulajdonosáról beszél. A pattogó tűz a kandallóban, és a sütemény illat pedig a biztonságról és az otthon melegéről.

Múlt héten tolmácsoltam Csobánkán, egy réges régi ház eladó-állományba vételénél. A tulajdonos egy ötvenes évei közepén járó skót férfi volt, aki egy tragédia miatt arra kényszerült, hogy hazaköltözzön, és otthagyja az évek óta csinosítgatott otthonát. Amikor beléptem a házba, azonnal láttam az elvesztett asszony gondos kezének munkáját. A zegzugos lépcsőfordulók, mintás-népies függönyök, a fehér csipkés ágyterítővel letakart, francia ágy, a felújított, öreg bútorok, és a konyhában a falat díszítő tányérok és bögrék, mind-mind egy boldog házasság utolsó jelei voltak. A skót férfi és az ír felesége hosszú ideig járták a világot, mert a férfi zenész volt. Gitárok sorakoztak a nappaliban, mindent áthatott a bohém emberek érzésvilága. A ház pedig tündérház volt. Az igazi íres-skótos értelmében.

Ha szereted az kelta kultúrát, akkor érted miről beszélek. Ezek az emberek viszik magukkal a tündérek és koboldok népies világát, bárhová is mennek. Mindenhol jelen van a furulya, hegedű és a skót duda hangja. Mellettük érezhetjük, ahogyan minket is elvarázsol a zöld mezők, és csillogó tavak közt fújó csilingelő szél. A zenétől táncra perdülnénk, tapsolnánk, kurjongatnánk. Kifulladva ropnánk hajnalig, aztán kezdenénk elölről az egészet.

Ha szeretnél kicsit íres-tündéres hangulatba kerülni ezeket a filmeket ajánlom:

Moira C. xox