Tegnap forrócsokizós, mászkálgatós, pletykálgatós, barátnős estém volt, melynek eredményeképpen kikötöttünk egy pláza padján. A pláza padok arra jók (főleg, ha közel vannak a fő csapásvonalhoz), hogy megfigyelheted a tömeget.

Bevallom megijedtem! Sztereotípiákat gyártani, és embereket dobozokba zárni nem is olyan nehéz dolog! Ez a csaj olyan céltudatos, az a srác egy újgazdag sznob, az anyuka hihetetlen csinos, biztosan gazdag a férje. Az a vékony srác a szemüveggel biztosan valami tudós stréber, az a kislány meg tuti, hogy platinaszőkére festi a haját, ha megnő... Ugye-ugye? Aztán elmélázol, végignézel a Starbucksban kávézgató embereken és rádöbbensz, hogy minden kockában ezer és ezer egyéniség rejtőzik.

Lehet, hogy a céltudatos csaj otthon telesírja a párnáját, miközben azon gondolkozik, hogy hogyan tovább? Az újgazdag srác valójában egy végtelenül jólelkű grafikus, a csinos anyuka évtizedekig gürizett, amíg eljutott idáig, a vékony srác döbbenetes színész, a kislányból pedig egyszer világhírű rock énekesnő lesz.  A doboz máris kitágult.

Szeretjük behatárolni a körülöttünk lévőket. Talán, mert biztonságot ad. Bevallom, hogy én könnyen dobozolok. (Nem, nem úgy mint az Őrnagy a Tótékban!) Könnyedén kinyilvánítom a véleményem emberekről, kategóriákba rendezem őket, és általában nyíltan vállalom is, amit gondolok. Aztán megismerem őket. A szemük színét, a nevetésüket, a problémáikat, családjukat... És hirtelen kiszabadulnak a dobozokból. Mivel könnyen ítélek, könnyen is változtatok. Talán ez jó... Nem tudom. Talán ez így fair a többiekkel szemben. Szóval gondolkoztam, a sztereotípiák addig jók, amíg egy pillanat alatt tudsz rajtuk változtatni. Ha nem, akkor felejtsd el őket, mert balul fogsz ítélni. És ha a büszkeség és a balítélet párosul...nos Lizzie és Mr. Darcy is tettek pár kört!

Most írhatnám, hogy Mariella is könnyen ítél, mert így van. Szerintem minden ember könnyen ítél, csak nem vallja be. A regényem telis tele lesz félreértésekkel, rossz megérzésekkel, balítéletekkel. Ez az élet íze, izgalma... Nem látunk át elsőre mindenkin...

Moira C. xox