A régi kerítők különleges emberek voltak, sokszor hasznos tagjai a társadalomnak. Sokszor pedig kegyetlen megkeserítői a szerelmesek életének. Emlékeztek a Hegedűs a háztetőn egyik kulcsfigurájára, Yentére? Nem? Nos, akkor kutassatok utána az agyatokban, mert a mai bejegyzésemet neki ajánlom! Illetve mindenkinek, aki önjelölt házasságközvetítőnek vagy kerítőnek érzi magát.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mit is jelent kerítősködni? A recept egyszerű: Veszel két embert, akik szerinted összeillenének, és úgy intézed az eseményeket, hogy azok egymás mellett kössenek ki. Hol az egyiknek, hol a másiknak célozgatsz, hogy kit képzelnél el mellette. Régen pedig a szülők vagyoni helyzetét, társadalmi elitbe tartozását, vagy nem tartozását tárgyalhattad volna ki ilyen címszó alatt.

Külön embertípus az, aki késztetést érez magában emberek összeboronálására. Nem, ne essetek abba a hibába, hogy kerítők csak vénasszonyok lehetnek! Közel sem így van! Némi hasonlóság azonban van az összes önjelölt kerítő között. Mindannyian különleges képességekkel rendelkeznek. Az első ilyen képesség, hogy az illető jó emberismerő, vagy annak tartja magát. A második, hogy könnyen kiszed információkat az embertársaiból, majd azokat felhasználva keresgél tovább pár után. A harmadik pedig, hogy az illetőnek valami nem stimmel az életében, amiről ügyesen eltereli a figyelmet.

Régen a pénzért dolgoztak a házasságközvetítők, később az örömért, hogy "én megmondtam"! De, hogy manapság mi késztet valakit a kerítésre? Jó kérdés! A jó szándék? Vagy felesleges energiák? Önigazolási vágy? Ezt lehet, hogy soha nem tudjuk meg... Tény, hogy az ember észrevesz dolgokat, elkap pillantásokat, pirulást, egy zavart kacagást. Sokszor konstatálja, hogy emberek összeillenének-e vagy sem. Azonban nem tartom szükségesnek, hogy "behergeljünk" fiúkat és lányokat egy sokszor alaptalannak bizonyuló elképzelés miatt. Nincs rá szükség, hogy megfigyeljünk embereket, a "másik számára". Nincs szükség jóindulatú duruzsolásra a fülben, sem elnéző mosolyra, ha szerintünk újabb "jel" történt, amely igazol minket.

Igen, kérlek értsétek annak, aminek szánom! Se fiatalon, sem pedig idősen ne ebben gyakorlatozzatok emberismeretből! Önértékelések sérülhetnek, szívek összetörhetnek, barátságok szakadhatnak meg!  Yentének nem sikerült tönkretennie két ember szerelmét. Ezernyi más házasságközvetítőnek viszont igen. Nézzünk más elfoglaltság után fiatalok!

Moira C. xox