Mostanában éjjel-nappal írok. Folyamatosan kopogok a billentyűzeten. Kihúzok egy fejezetet, hozzáírok egy hasonlatot, aztán másnap újraolvasom, és legszívesebben a falhoz vágnám az egészet. A harmadik napra ismét tetszik, a negyedik napon pedig inkább a közben eszembe jutó ötletfoszlányok mentén indulnék el egy új történettel. De nem lehet! Ez a történet megérett, és arra vár, hogy kiszabaduljon a szabadba, hogy belélegezze a nyári napsugarat és kiabálva vízzel fröcskölje az olvasókat. Fickándozva sugdossa a fülembe, hogy mit akar tőlem, és én kézfeltartva engedelmeskedem; megérdemli a szabadságát.

Kihúztam a csókjelenetet! Hivatalosan is elegem van a nyálas összeborulásokból a filmekben, könyvekben, dalokban, versekben és fényképeken! A csókból közhelyet alkotott az amerikai álomgyár, a szerelem pedig lassan ugyanolyan kötelező kellék lesz, mint az iPhone vagy a Converse cipő. A régi művészek lapjain még ott volt a finom feszültség, a parányi szikra, amikor két ember egymásra talált. A maiak futószalagon gyártják a csókok különféle formáit, méreteit, ízeit. Műanyagos, ragadós maszlag az egész, és én nem kérek belőle!

Szóval sajnálattal be kell jelentenem a Zöld Házban szereplő egyetlen csókjelenet halálát. Mariella és Andrej nem fog látványosan egymásra találni. A regény egésze alatt persze drukkolhattok majd nekik, és végére az is kiderül, hogy mire jutottak a főszereplőim egymással. Azonban, mivel a való életben sem paszírozol egy kamerát a szerelmesek közé, és nem fotózod le őket három szemszögből az első nagy napon, én sem teszem ezt. Mariellával és Andrejjel legközelebb már felnőtt korukban fogtok találkozni az epilógus utolsó lapjain. A magánéletük pedig egy marad a sok titokból...

Nem véletlen, hogy így döntöttem. Alapvetően zsigerből utálom a közhelyeket. Ha pedig értékes dolgok válnak közhellyé, az felháborít. A szerelem nem közhely! A csók nem átlagos és megszokott dolog, amelyet korhatárolunk, vagy letudunk az első fiúval/lánnyal általánosban. Az érzelmeket nem lehet hétköznapivá tenni, sem bedobozolni. Őrizzétek meg a mélységét a szeretetnek, az izgalmát az egymásra találásnak, a frissességét a kipróbált kapcsolatoknak, és a zamatát a hűségnek. Ne engedjük, hogy bekebelezze az életünket a tömeggyártás!

Moira C. xox