Azt álmodtam, hogy vonatozok keresztül-kasul Európán. Hol hófedte hegycsúcsok alagútjain át, hol szédítő szakadékok felett, hol az állomásokon csövelve, hol pedig sajtos kiflit szorongatva a vonat folyósóján. Mellettem hevert a hátizsákom, az ölemben pedig egy női szennylap divat oldala. (Ha vonatozom, a női magazinok mindig elengedhetetlen útitársaim.)

Egyszerűen imádok vonatozni! Még a büdös vonatszaggal  és a ragadós kapaszkodókkal is meg tudok békélni az élmény érdekében. Sőt, vannak vonatozós zenéim is! Ahogyan elsuhannak mellettem a szántóföldek és tehenek, és faluk és templomtornyok úgy érzem magam, mintha egy film utazós jelenetében ülnék, és közben szól a fülemben az aláfestő zene.

 

 

 

 

 

 

 

Egyszer egy barátnőmmel nyáron, elcsíptük a hajnali balatoni vonatot. Az ajtó nyitva volt, és mi éppen álmosan hűsöltünk a menetszélben, amikor először megpillantottuk a tó csillogó vizét. Szerintem kevés szebb látvány van a földkerekségen a Balantonnál felkelő vöröslő napsugárnál!

Az életcél listámon (ami elmebeteg és kevesek által ismert) előkelő helyet foglal el "a terv", amely szerint beújítok egy zónázó európai vonatjegyre, és végigcsövelem az öreg kontinensünket. Ó igen, a road trip álom. Olyan diákos, nevetős, kalandos, őrült módon, amit egy kor felett már nem engedhet meg magának az ember.

Ma ismét írtam a regényhez, és Mariellájék útja Charlottesville felé volt terítéken. Nem sokat írok az útjukról, mert közben már Elizáról és Bálintról fogok mesélni nektek. Mindenesetre itt  van egy rövid, vonatozós részlet a mai termésből:

"Emma meggyőződéses arckifejezéssel húzta maga után a bőröndöt. Mivel az észak-skóciai kisvárosba hosszadalmasabb lett volna bérelt autóval, a dimbes-dombos nemzeti parkon keresztül eljutni, Emma inkább vonatjegyet váltott. Martin húzta a száját. A vonat büdös, zötykölődik és lassú- jelentette ki megvetően. Mariella inkább nem válaszolt, hanem az ablak felé fordulva szemlélte az elsuhanó tájat, amely szabályos időközönként ismétlődni látszott. Tehenek, dombok, birkák, kis ház, erdő, tehenek, birkák, dombok és így tovább."

Moira C. xox