Fahéjas-rumos tejes teát iszom reggelire. Közben félve pislogok ki az ablakon, hátha mégsem esőfelhő az a nagy fekete ott a ház felett. Bevallom, a záporokkal és váratlan zuhékkal együtt is szeretem Angliát!

Pár napja volt szerencsém a Hilton hotelből megcsodálni Newcastle látképét. Idilli városka, random és eklektikus építészettel, várakkal és furcsa hidakkal a folyón. Állítólag a közelben meglátogathattuk volna a tengerpartot is, de idő híján ezt elnapoltuk. Számomra a legkedvesebb azonban az volt, hogy méltóságteljes sirályok szálltak mindenfelé a szélben. Széttárt szárnyakkal suhantak és hordozták a végtelen tengerek üzenetét, amelyet talán a régi tengerészek érthettek meg igazán: Szabadságról, mesékről és véget nem érő kalandokról szólnak ezek a történetek.

Newcastle után nem ért véget a road trip álom első felvonása, mert egy délutánt Leeds festői városában töltöttem egy kedves barátnőmmel. Útközben konstatáltam, hogy a zsoltáros bizonyára járt már Angliában, mielőtt a zöld legelőkről kezdett énekelni, ugyanis az útmentén rendezetten váltogatták egymást a harsogó zöld, birkákkal tarkított mezők és a kerekre göngyölt  szénabálák. Leedsben hamar betértünk egy helyi pubba, mivel csontig hatoló hideg szél fújt. A fa asztaloknál pirospozsgás bácsik itták a Guiness-t, nevető emberek beszélgettek, egy angol buldog csendben ült a gazdája lábánál. Olyan barátságos otthon érzetet keltett minden egyes részlet, hogy csak jólesően elnyújtózkodtunk és beszélgetni kezdtünk.

Apropó tea! Ahogy harmadszorra is elismételtem a pultnál a kérdést, hogy "Igen, Yorkshire teát (fekete tea, kis tej, karamell) kérnék!", eszembe jutott az édesapám, aki tea mániás. Otthon szertartásosan minden reggel teát főz, megtanította nekünk, hogy melyik fajtát milyen forró vízzel kell nyakon önteni, és hány percig hagyjuk állni, mielőtt gondosan leszűrjük és csészékbe öntjük. Számomra a tea kultúra és az édesapám összefonódtak, egyek és emlékeket hordoznak.

Szeretem Angliát, mert papír pohárban adják a kávét, mert furcsa akcentussal beszélnek, mert az afrikai és indiai étel alapanyagok ára töredéke az otthoniaknak, mert itt nem gáz tejjel inni a teát és legfőképpen, mert itt lehetek és csodálhatom!

Moira C. xox