Elmélkedéssel töltöttem az elmúlt két hetet, mivel kénytelen voltam a Facebook-on töltött időt, valami hasznosabbal helyettesíteni. Elképesztő dolgokra ébredhet rá az ember, ha kivételesen kiszakad a megszokott életritmusából és kénytelen új dolgok után nézni. Elkezdtem olvasni...és újra gondolkozni az íráson. Előkerestem a kis noteszom, amelybe nem írtam már hetek óta, és szorgalmasan jegyzeteltem az illatok, emberek, tájak és történések általi impulzusokat.

Elhatározásokat tettem, miszerint összeszedem magam, abbahagyom az önsajnálgatást és megtanulok angolul írni. Nem, nem a szokásos "írj angolul egy panaszlevelet" stílusban, hanem mintha az anyanyelvem lenne. Széttárni a két kezem és ismételgetni, hogy "Ó bocsánat, én külföldi vagyok kéremszépen..." igen könnyű. Áldozatokat hozni és az akadályokat leküzdeni pedig verejték, munka és egy egész élet munkája. Átgondoltam annak a kérdését is, hogy ha újságíró leszek, milyen újságot szeretnék írni, ha pedig mégsem lennék az, akkor mégis mit kezdek az életemmel.

Aztán a munkahelyem felé sétálva, beszippantottam a fenyőfák illatát és ráébredtem, hogy el kell végre hinnem, bevallanom és képviselnem, hogy író leszek. Elég a kifogásokból, a hitetlenségből és a gonosz, suttogó hangokból a fejemben, amik azt ismételgetik, hogy ez egy veszett fejsze nyele.

Elsétáltam a helyi könyvtárba (ahol ingyenes beiratkozással a létező összes klasszikus és nem klasszikus irodalmat kikölcsönözheti bárki), és leemeltem egy hasznosnak látszó könyvet a polcról. Louise Doughty, How to Write a Novel in a Year című remekművét. A könyv önmagában nem egy irodalmi műalkotás, de egy jólmenő író összes tippje és ötlete benne van. Tehát ha írónak készülsz és beszélsz angolul, akkor csemegézz bátran! Gyakorlatok, vélemények és legfőképpen bíztatás. Végre valaki nem misztikumként beszél a regényírásról, hanem lebontja világos és ésszerű gondolatokra, alapelvekre, amelyeket minden kezdő író bátran követhet.

Tehát visszatértem, feltöltődtem és egy új projecttel gazdagodtam...Igen, ti akik szeretnétek angolul is olvasni, hamarosan megtehetitek a Laza-Könnyed Project Napló testvéroldalán. Talán együtt tanulhatunk valamit mindannyian...Project Kettő indul!

Moira C. xox