Meztelen talpak táncolnak a porban. A ritmusra összecsapják a tenyerüket. A dobok hangosan szólnak. Száll a porfelhő az égbe, ahogyan táncolnak. A szárazság éneket hoz. Ők tudják, hogy a porból csillogó tenger lesz. A semmiből élet sarjad. Meztelen talpak táncolnak a tűz körül, és minden beterít a száraz, fojtogató homok. Felszáll az ének az éjszakába, és a dobok hangosan szólnak.


Az égen megjelenik egy tenyérnyi felhő. Ők pedig táncolnak és a titokról énekelnek. Egy megfáradt nép táncol, de tudják, hogy még nem vesztettek. A felhőből eső lesz. Asszonyok énekelnek az Istenről, aki esőt hoz. A férfiak táncolnak a szabadság ritmusára. A gyerekek szórják a port, mert azt mesélték a bölcsek, hogy egyszer víz lesz belőle. A zenészek ütik a dobokat, mert eső lesz.

Már érződik a szél, végigsüvít a hűvös szél. A kiszáradt ajkak pedig győzelemmel teljesen felemelik a hangukat. Mert eső lesz. Leesnek az első cseppek a száraz porba, és felkavarják a szemcséket. Termésről énekel a nép. Ezernyi kalászról, amely aranysárgán hullmázik, mint a tenger.

A szél pedig egyre kavarja a porszemeket. Az egyik gyerek diadalittas arccal kitárja a karjait és az égbe tekint. Az arcára hullik egy esőcsepp és végigfolyik a bőrén. A napot elhomályosítják a felhők. Megrázza az eget a mennydörgés. A nép pedig az utolsó lehelletével táncol az igazság dallamára. Bizakodva ismétlik az évezredes törvényeket. A semmiből eső lesz.

A megfáradtak felfrissülnek, ahogyan az eső eláztatja a vidéket. A meztelen talpak sárrá keverik a vizet és a port. Fröcskölődik a fekete föld és felkiált a nép. A győztesek diadal kiáltása ez. A megígért eső ömlik az égből és magasztos villámok cikáznak a feketeségben. A dobok pedig egyre zúgnak. Az asszonyok megtisztulásról énekelnek. A férfiak táncolnak az erő dallamára.

Mindent eláraszt a hömpölygő víz, a faedények túlcsordulva megtelnek és végre látni a gyerekek bőrszínét. Az asszonyok győztesen énekelnek. Mert a porból csillogó víz lesz. A pusztaságból virágzó Kánaán. A megfáradtak felfrissülnek, a poros lábak megtisztulnak, a foglyok megszabadulnak és a gyászolók új erőre lelnek. A férfiak pedig körtáncot járva dicsőítik az Istent, aki betartja az évezredes ígéreteket.


Moira C. xox